Friese verhalenwedstrijd nu ook voor junioren

12 jan 2016 - 06:47

De Friese verhalenwedstrijd krijgt dit jaar voor het eerst een junioreditie. Om de kinderen warm te maken voor het schrijven geeft schrijfster Lida Dijkstra gastlessen op scholen in Koudum, Balk en Wommels. Volwassenen die meer willen weten over het schrijven van een kort verhaal, kunnen een workshop volgen bij schrijver Koos Tiemersma. Het is de vierde keer dat de Friese verhalenwedstrijd wordt georganiseerd.

De beste drie verhalen fan de junioreditie, en de beste drie verhalen van de seniorwinnaars worden gepubliceerd in het Friesch Dagblad. Bovendien kiest de jury, die bestaat uit Lida Dijkstra, Yvonne Dijkstra en Koos Tiemersma, één verhaal uit, waar Omrop Fryslân een verfilming van maakt. Die film wordt uitgezonden in het televisieprogramma Bynt

De vierde Friese verhalenwedstrijd heeft als thema: "Anders". Dat onderwerp heeft alles te maken met Gysbert Japicx (1606-1666), de Bolswarder schoolmeester en dichter die dit jaar, 350 jaar na zijn dood, herdacht wordt met allerlei activiteiten. Japicx was erg belangrijk voor de ontwikkeling van het geschreven Fries. 

De inzendingen mogen worden geschreven in alle streektalen van Fryslân, dus naast het Fries bijvoorbeeld ook het Stellingwerfs, Schiermonnikoogs, of het Snekers. Eigenlijk alles behalve het Nederlands. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze een verhaal schrijven van maximaal 775 woorden. 

Trefwoorden: 
verhalenwedstrijd
(Advertentie)
(Advertentie)