"Geld nodig om werkdruk in onderwijs aan te pakken"

De werkdruk op basisscholen is ook in Fryslân veel te groot. De oplossing is meer geld beschikbaar stellen. Dat zegt Albert Helder, voorzitter van het Bovenschools Directieoverleg Fryslân.
Voor meer dan de helft van het onderwijzend personeel is de werkdruk onacceptabel groot. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Monitor van de KRO. Die groep wordt steeds groter. Friese scholen proberen zo goed mogelijk met de hoge werkdruk om te gaan.
Uit een onderzoek uit 2014 van het Protestants Christelijk Basisonderwijs Tytsjerksteradiel op twee Friese scholen bleek dat ze daar ook erg veel last hebben van de werkdruk, maar dat er nog wel winst te behalen is in de tijd die ze aan administratie besteden. Helder: "De wurkdruk is in bekend fenomeen. De ûnderwizers sjogge sels de wurkdruk ek omheechgean. Se moatte gewoan hiel hurd wurkje."
Kritische ouders
Een factor die de hoge werkdruk in de hand werkt, is de kritische houding van ouders en kinderen. Door de huidige technologie wordt er per direct een antwoord verwacht op mailtjes en verloopt de ontmoeting tussen docent en ouders vaak in een veel hoger tempo dan voorheen. Er is geen geduld meer.
"Laat onnodige administratie maar zitten"
Verder is er, zoals bekend, de grote hoeveelheid administratie die wordt gevraagd van onderwijzers. In het programma Monitor zei staatssecretaris Sander Dekker zondag dat onderwijzers onnodige administratie gewoon moeten laten zitten. Als ze daardoor problemen krijgen met de directie moeten ze op steun van het ministerie kunnen rekenen."
"Wat is onnodig?"
Met die woorden kan Helder niets. Wat is onnodig, vraagt hij zich af. Tegelijkertijd wordt er ook wel gezegd dat docenten echt verantwoording moeten afleggen. De oplossing ligt nog steeds in extra geld, opdat de scholen ruimer in de menskracht en de mogelijkheden zitten.