"Gratamaprijs is opsteker voor hele amateurmuziekwereld"

02 jan 2016 - 17:08

De Gratamaprijs 2015 moet worden gezien als een opsteker voor de hele Friese amateurmuziekwereld. Dat vindt de winnaar van de prijs, dirigent Klaas van der Woude, van Crescendo in Drachten en de Bazuin van Oentsjerk. 

Hij kreeg de prijs nieuwjaarsdag voor zijn verdiensten op het gebied van de muziek. Volgens Van der Woude heeft de amateurmuziek het moeilijk, onder meer vanwege de grote gemeentelijke bezuinigingen op het muziekonderwijs, maar ook door veranderingen in de gemeenschap. 

"Mensen willen zich liever niet meer aan een vereniging binden en de verantwoordelijkheid nemen om bepaalde taken op zich te nemen." Hoewel Van der Woude zelf professioneel met de muziek bezig is, voelt hij zich toch erg verbonden met de amateurmuziek. "Ik ben erg blij met de prijs, maar ik heb het niet alleen gedaan."

Prijs

Bij de Gratamaprijs hoort een sculptuur, maar ook een geldbedrag van 2500 euro. Over de bestemming daarvan denkt Van der Woude nog na: "Daar moet ik het nog eens met de familie over hebben. Misschien gaan we wel met elkaar op vakantie, maar misschien steek ik het ook wel in een jeugdmuziekproject."

(Advertentie)
(Advertentie)