Omrop TIP: Missie zendingspredikant Van Slageren geslaagd?

02 jan 2016 - 10:20

Hoe denkt de westerse mens de problemen van armoede en onveiligheid in de wereld op te lossen? Dat is de vraag die centraal staat in 'Missie Geslaagd?': een documentaire van Anne van Slageren over het zendingswerk van zijn vader in Kameroen. 

De Friese zendingspredikant Jaap van Slageren ging in 1963 met zijn vrouw Tinie Oost en zoon Anne naar Kameroen, dat net onafhankelijk van Amerika was geworden. De familie, waar twee jaar later dochter Krista bij kwam, bleef in totaal tien jaar in Afrika. Als 'rijke', blanke kinderen groeiden Anne en Krista op tussen de zwarte bevolking. Missie Geslaagd? vertelt het verhaal van het gezin, het werk van Van Slageren en de warme band die ontstond met hun bediende Jean Martin. 

Van Slageren kwam erachter dat veel missionarissen hem waren voorgegaan en dat het christendom niet alleen door blanken naar Kameroen werd gebracht. Hij schreef er een bekend geworden boek over. Ook zijn vrouw Tinie schreef haar ervaringen op. Elke week stuurde zij een brief naar familie in Fryslân, over het land dat voor hen zo ver weg was. Toen in 1989 bleek dat Tinie ongeneeslijk ziek werd, verwerkte ze de brieven in een dagboek. Nu, ruim vijftig jaar later, reist Anne, historicus en filmmaker, met zijn vader en zus terug naar Kameroen. Met de vraag: wat heeft het verblijf van de familie betekend voor de lokale bevolking en voor de familie zelf? 

De documentaire 'Missie Geslaagd?' is deze week en volgende week zaterdag om 15.35 uur en zondag om 12.25 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie, na Hjoed. Of bekijk het eerste deel nu al hieronder.  

(Advertentie)
(Advertentie)