Nederlands EU-voorzitterschap 'Amsterdamse aangelegenheid'

01 jan 2016 - 12:31

Het Nederlands voorzitterschap van de EU dreigt teveel uit een Amsterdamse ivoren toren te komen. De bijeenkosten zijn in Amsterdam en de thema's zijn te nadrukkelijk op de Randstad gericht. Dat had anders gekund en gemoeten, zegt Sybren Posthumus van de FNP.

De FNP had graag gezien dat er bijvoorbeeld gespoken zou worden over landbouw, krimp en leefbaarheid van het platteland. Die thema's staan nu niet op de werklijst, terwijl politiek Den Haag wel wil praten over 'urban affairs'. Dat is een gemiste kans, zegt Posthumus.

Nederland dit jaar EU-voorzitter

Vanaf 1 januari tot 30 juni 2016 is Nederland voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie. De taak van een voorzitter is met namen het bemiddelen tussen de 28 landen van de EU, en tussen de Europese instellingen zoals de Raad van Ministers, De Europese Commissie en het Europees Parlement. De voorzitter is verantwoordelijk voor de werklijst van de Raad van de EU, en leidt alle bijeenkomsten.

Twaalfde keer

Het voorzitterschap van de EU wisselt om het half jaar. Alle lidstaten komen aan bod. Voor Nederland zal het de twaalfde keer zijn. Het vorige Nederlandse EU-voorzitterschap was in 2004.

(Advertentie)
(Advertentie)