Omrop TIP: Fryslân al 26 jaar zonder Frysk Orkest

31 des 2015 - 13:56

Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant besteden in januari gezamenlijk aandacht aan het verdwijnen van het Frysk orkest. In 1989 ging dat orkest met het Noorderlijk Filharmonisch Orkest van Groning op in het Noord Nederlands Orkest. Daarbij liepen de emoties hoog op, onder meer, omdat het Frysk Orkest met hulp van een grote inzamelingsactie onder de Friese bevolking uit was gegroeid tot een professioneel orkest.

De Leeuwarder Courant komt aanstaande maandag met een aantal artikels. Omrop Fryslân schenkt aandacht aan het onderwerp in Buro de Vries en Fryslân Dok.

In ‘De neilittenskip fan ús orkest’ vertellen musici en oud-musici over de opkomst, de gloriedagen en het einde van het Frysk Orkest. Orkestleden kijken terug op die roerige tijd, maar ook oud-commissaris van de Koningin Hans Wiegel komt als een van de architecten van het Herenakkoord aan het woord. Hij noemt het nog altijd een goed akkoord, waar Fryslân uiteindelijk beter van is geworden.

Zondag 24 januari om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 23 januari om 15.30 uur en zondag 24 januari om 12.50 uur op NPO 2.

(Advertentie)
(Advertentie)