Arjan Postma promoot vismigratieproject bij de Afsluitdijk

30 des 2015 - 19:25

Boswachter en tv-persoonlijkheid Arjan Postma zal het vismigratieproject bij de Afsluitdijk op de kaart zetten. Bij de Afsluitdijk wordt een vismigratierivier aangelegd, zodat vissen heen en weer kunnen zwemmen tussen de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer. Dit zou goed zijn voor diverse vissoorten.

"Spannendste natuurproject in Nederland"

Om het project te promoten, wordt Postma vanaf 1 januari benoemd tot Nationale Viswachter. Hij zal mensen informeren over en inspireren voor het onderwaterleven en in het bijzonder de vismigratie. Postma is al erg enthousiast over zijn taak. De vismigratierivier noemt hij ''het spannendste natuurproject in Nederland''.

Fascinatie

Postma is al jaren gefascineerd door de onderwaterwereld. "Het is een verborgen wereld die nog niet veel mensen kennen, terwijl het toch vlak onder onze voeten ligt. Niemand woont ver weg van een slootje."

Zeehonden en zeearenden

De vismigratierivier werkt op het ritme van eb en vloed. Zoet en zout water mengt zich langzamerhand in de lange rivier. Postma: "Op de grens van zoet en zout ontstaat straks een heel nieuw natuurgebied waar je de dynamiek van het systeem van heel dichtbij kunt bekijken. Er is zoveel biomassa in beweging, daar gaat een heleboel leven in zitten. Allerlei dieren profiteren daar van mee. Zeehonden, zeearenden en sterns ga je er allemaal zien."

Samenwerking

De vismigratierivier is een initiatief van de Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Samenwerkingsverband Het Blauwe Hart en Vereniging Vaste Vistuigen Noord.

(Advertentie)
(Advertentie)