In 26 landen gestemd op Fryske Top 100

28 des 2015 - 22:38

Over drie dagen is het zover: de officiële bekendmaking van de Fryske Top 100. Ongeveer 37.500 stemmen zijn er uitgebracht vanuit 26 verschillende landen. Naast natuurlijk Nederland zijn dat vooral Duitsland en Amerika. De Top 10 wordt pas op oudjaarsdag bekendgemaakt, maar ook daarbuiten zijn er al diverse opmerkelijke wijzigingen geweest.

Nieuwe nummers

Maar liefst elf nieuwe nummers in de lijst dit jaar. Ook zijn er vijf nummer teruggekomen die al eerder in de Top 100 hebben gestaan. De grootste stijgers van 2015 zijn 'Libben nei de leafde' van Vangrail, van plaats 64 naar 27, en 'Nim my mei' van Mink, van plaats 97 naar 60.

Afscheid

Van zestien nummers moeten we afscheid nemen. Onder anderen 'Skettens' van Rob du Jardin en 'Jorwert' van Wiebe Kaspers komen dit jaar niet in de lijst voor.

Meeste noteringen

De meest genoteerde artiest is dit jaar Piter Wilkens. Met maar liefst elf solo's en één nummer met SimmerTime gaat hij ver aan kop. De Kast komt zeven keer voor in de Top 100, De Hûnekop en Gurbe Douwstra moeten het met vijf noteringen doen.

'Mag ik dan bij jou'

Van het nummer 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij zijn wel vijf Friese versies verschenen. Arnold Postma haalt met zijn nummer de 21ste plaats in de Top 100.

Op oudjaarsdag wordt de volledige Fryske Top 100 vanaf 7.00 uur uitgezonden. Dan wordt ook de top 10 bekendgemaakt. Daar zijn in elk geval twee nieuwe nummers binnengekomen. Voor een overzicht van de Fryske Top 100 kijkt u op de speciale Top 100-website.

(Advertentie)
(Advertentie)