Melkfabrieken krijgen teveel melk

28 des 2015 - 11:22

Zuivelbedrijf FrieslandCampina kan de aanvoer van melk bijna niet meer aan. Het bedrijf betaalt zijn melkveehouders daarom een extra vergoeding als ze evenveel of minder melk aanleveren. Volgens het bedrijf is er dit jaar 600 miljoen kilo meer melk aangeleverd en kunnen de fabrikanten meer melk niet meer aan.

Sinds november wordt er veel meer melk aangeleverd, waardoor de fabrikanten op volle toeren draaien. Volgens het bedrijf is er de laatste jaren veel investeren in de verwerkingscapaciteit, maar wordt die capaciteit al volledig ingezet.

Vanaf 1 januari tot half februari krijgen boeren een extra vergoeding van 2 euro per 100 kilo melk als ze evenveel of minder melk leveren. De vergoeding is niet bedoeld voor biologische boeren.

Boerenorganisatie LTO vindt de maatregel begrijpelijk. De piek aan melk is veel hoger dan eerder gedacht werd. Het is een duidelijk signaal dat er tijdelijk minder melk aangevoerd moet worden. Volgens bestuurslid Dirk Bruins van de vakgroep melkveehouderij in Fryslân kunnen boeren op korte termijn bijvoorbeeld de koeien minder krachtvoer geven. Dan geven ze minder melk. Er ontstaat dan een win-win situatie. Er wordt bespaard op voer en de melk levert meer op. Ook kunnen ze besluiten om koeien die al langer niet zoveel melk geven, weg te doen.

(Advertentie)
(Advertentie)