Vijf tijdelijke piratenzenders in de lucht in kerstvakantie

26 des 2015 - 16:31

Met kerst en oud en nieuw zijn dit jaar in Fryslân weer zo'n vijf tijdelijke radiostations in de lucht met vooral piratenmuziek. Bijvoorbeeld in Spanga, Houtigehage, Drachten, Drogeham en Kollumerzwaag. in dit dorp zijn al sinds 1999 de Vrije Piraten actief. Ook dit jaar draaien ze weer tot oudjaarsdag zes uur.

Bij de studio aan de Foarwei is ook een speciaal café ingericht, dat elke avond vol zit. Luisteraars kunnen met sms of Whatsapp verzoeken aanvragen en dat loopt zo nu en dan storm.

De vrije piraten kunnen tijdelijk uitzenden met een speciale evenementenvergunning van het Agentschap Telecom. Die geeft toestemming om tijdelijk plaatselijk uit te zenden met een beperkt vermogen. Volgens één van de discjockeys, Peter Rauwerda, is de kracht van de Vrije Piraten dat alle aangevraagde platen ook echt worden gedraaid. Eerder werd er illegaal uitgezonden. De boetes daarvoor zijn echter zodanig verhoogd dat de piraten dat niet meer aandurven. "Dat mist wel een stukje charme", geeft Peter Rauwerda toe. "Voorheen zat je toch wel te wachten totdat er eens wat gebeurde. Dat is niet meer zo. Maar uiteindelijk gaat het om de muziek en om het radiomaken." De Vrije Piraten in Kollumerzwaag gaan nog door met hun uitzending tot oudjaarsdag 18.00 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)