Vluchtelingenstroom uit Syrië maakt veel indruk

26 des 2015 - 11:21

Het is het belangrijkste nieuwsverhaal van het afgelopen jaar: Meer dan één miljoen vluchtelingen uit Syrië zochten een veilig onderkomen in Europa. Een deel van hun kwam in Europa door voor veel geld met kleine rubberbootjes over te steken van Turkije naar het Griekse Eiland Lesbos. In de afgelopen zomer en herfst kwamen elke dag duizenden vluchtelingen aan op de stranden van dit eiland. De vluchtelingen worden hier opgevangen door een internationaal gezelschap van vrijwilligers. Ook diverse Friezen reisden naar Lesbos voor eerste hulp.

Sietske Visser uit Jorwert en Mieke van Heijkop uit Heerenveen reisden eind oktober naar Lesbos om te helpen. Op verzoek van de Stichting Bootvluchteling namen ze zoveel mogelijk sokken mee. Wat ze op Lesbos deden is vluchtelingen zoveel mogelijk van warme kleding en dekens voorzien voor het eerste vervoer naar een vluchtelingenkamp op het eiland. Het maakte diepe indruk op de vrouwen: Sietske Visser kreeg een baby van een paar dagen oud in de handen gedrukt, die warm moest worden aangekleed. Ze paste op het kindje, omdat de vader en moeder nog op zoek ernaar waren. Echt akelige zaken, zoals verdronken vluchtelingen, hebben de vrouwen niet meegemaakt. Toch gaat het tussen Turkije en Griekenland vaak mis met het vervoer van vluchtelingen in beperkte kleine bootjes.

Mieke van Hijkop uit Heerenveen is van plan om in januari weer naar Lesbos te gaan om te helpen. Ook Sietske gaat in 2016 door met de hulp aan vluchtelingen.

(Advertentie)
(Advertentie)