Meer inbraken met de kerst: vijf tips tegen inbrekers

24 des 2015 - 22:03
Foto: Omrop Fryslân

De politie waarschuwt mensen om met de feestdagen extra waakzaam te zijn voor inbrekers. De afgelopen weken zijn er al diverse inbraken geweest. Daarbij zijn vooral sieraden gestolen. En de afgelopen jaren werd er met de kerst veel ingebroken.

De politie adviseert mensen die niet thuis zijn ervoor te zorgen dat het huis er bewoond uitziet. Bijvoorbeeld door de lichtjes in de kerstboom te laten branden. En mensen die iets verdachts zien, moeten direct 112 bellen.

Vijf tips om inbrekers te weren

1. Doe de deur goed op slot.
De meeste inbraken zijn in goedkopere (huur)woningen. Daar is het hang- en sluitwerk vaak van mindere kwaliteit. Een  goed slot houdt inbrekers buiten de deur, de meesten geven het op als ze na een paar minuten niet binnen zijn. Maar laat de sleutel niet in de deur zitten. En bewaar 'm ook niet op een geheim plekje buiten, onder een bloempot of deurmat of zo. Inbrekers weten ze altijd te vinden!  

2. Houd de inbrekers voor de gek. 
Als een inbreker denkt dat er mensen in huis zijn, zal hij lang zo snel niet naar binnen toe gaan. Dus is het goed om een lamp aan te doen. Of om de kerstlampjes te laten branden. (Denk er dan wel om dat dit soms ook brandgevaar kan opleveren!) Mogelijk kunnen de buren hier ook bij helpen, ze kunnen de post uit de bus halen, en de gordijnen zo nu en dan open en dicht doen. 
 
3. Wees voorzichtig op Facebook.
Het is natuurlijk mooi om de foto's van de wintersportvakantie of de trip naar New York meteen online te delen met zoveel mogelijk vrienden. Maar voordat je het weet, komen ze ook anderen onder ogen. En niet iedereen heeft goede bedoelingen. Als een inbreker online kan zien dat je in het buitenland bent, waarom zou hij dan niet even bij jouw huis langsgaan?

4. Daglicht houdt inbrekers niet tegen.
Al zou je het misschien niet zo snel zeggen, de meeste inbraken zijn overdag. Maar 13 procent van de inbraken vindt 's nachts plaats. Overdag kan een inbreker eenvoudig zien waar een raam openstaat. En overdag zitten deuren vaak niet op slot. Let daar dus ook op, vooral aan de achterkant van het huis. Want inbrekers willen natuurlijk ook overdag het liefst niet gezien worden.

5. Maak het niet te makkelijk.
De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers. Zeventig procent van de inbrekers bereidt praktisch niets voor. Maar als ze een kans zien, dan grijpen ze hem. Dus laat geen ladder in de tuin liggen, leg geen laptop in de vensterbank, en bewaar sieraden en portemonnees niet in het zicht.

(Advertentie)
(Advertentie)