Kaarsjes branden bij oorlogsgraven in Fryslân

24 des 2015 - 19:10

Op diverse plaatsen in Fryslân zijn op kerstavond kaarsjes geplaatst op oorlogsgraven. Het gaat om een initiatief van Burgumer Dick Jansen, die ook actief is bij 'Keep them Rolling'. Jansen hoorde dat op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten op kerstavond al 25 jaar bij alle graven een kaarsje wordt aangestoken en dacht het afgelopen weekend: dat kan op meer plaatsen. Hij plaatste op Facebook een oproep om het voorbeeld van Holten over te nemen.

Meer dan honderd plaatsen

Op oproep sloeg aan, want voor zover bekend zijn donderdagavond op meer dan honderd plaatsen in Nederland kaarsjes geplaatst bij oorlogsgraven. Dick Jansen nam zelf de begraafplaats bij de Burgumers Krústsjerke voor zijn rekening. In Burgum zijn vijf Commonwealth War Graves. Ook het graf van politieman Andries Wagenaar werd van een kaarsje voorzien. Wagenaar weigerde mee te werken aan de jodenvervolging, werd gearresteerd en kwam in Mauthausen om het leven.

Een nieuwe traditie?

Jansen vindt kerstavond een geschikt moment om aandacht te schenken aan de oorlogsgraven. Hij hoopt dat de spontane actie van deze week uitgroeit tot een nieuwe traditie.

(Advertentie)
(Advertentie)