Gemeente Heerenveen betaalt ouderbijdrage jeugdzorg terug

22 des 2015 - 15:39

De gemeente Heerenveen betaalt de ouderbijdrage jeugdzorg over 2015 terug aan inwoners die van jeugdzorg gebruik maken. De bijdrage was bedoeld voor kinderen die niet thuis kunnen wonen.

De ouderbijdrage werd in 2015 landelijk ingevoerd, maar wordt komend jaar weer afgeschaft omdat het een extra drempel voor ouders is om hulp te vragen voor hun kinderen en geen besparing oplevert.

Onvrede

Volgens wethouden Hans Broekhuizen van de gemeente Heerenveen gaat het voor ouders om tientallen tot honderden euro's per maand. "Dat hangt ervan af waar het kind verblijft en hoeveel dagen. Er bestond veel onvrede over deze bijdrage, omdat ouders toch ook andere kosten maken, bijvoorbeeld extra reiskosten." 

Andere gemeenten

Zo'n 100 gemeenten hebben de ouderbijdragen helemaal niet in rekening gebracht in 2015. Ongeveer 300 gemeenten hebben dit wel gedaan. Of alle gemeenten dat ook weer aan de inwoners terugbetalen, is aan de gemeenten zelf. In april van dit jaar, besloot de gemeente Leeuwarden al om de wet met terugwerkende kracht in te laten gaan en de inwoners terug te betalen. 

Broekhuizen: "De gemeente Heerenveen heeft besloten om 40.000 euro aan ouderbijdrage terug te betalen. De mensen die zouden moeten betalen, die krijgen geen factuur toegestuurd. Als de wet geldt voor 2016, dan is het logisch dat het ook over 2015 al zou moeten gelden."

(Advertentie)
(Advertentie)