Friese musea scoren goed door populaire exposities

22 des 2015 - 07:38

Friese musea hebben een goed jaar gehad. De bezoekersaantallen van Keramiekmuseum Princessehof stegen met ruim 50 procent. In het Natuurmuseum Fryslân kwam ook een kwart meer bezoekers dan in 2014. Bij beide Leeuwarder musea komt die toename vooral door populaire tentoonstellingen.

Zo trekt bij het Natuurmuseum de expositie 'Animal Inside Out' veel belangstellenden. Het Princessehof kon goed profiteren van de tentoonstelling 'Thee'.

Bij het Fries Museum in Leeuwarden liep het bezoekersaantal juist wat terug. Kwamen er vorig jaar nog ruim 100.000 mensen, dit jaar was dat 10.000 minder.

Expositie Alma-Tadema

Volgens directeur Kris Callens ligt dat aan de heropening van het museum in 2014. Die trok veel extra publiek. Het bezoekersaantal ligt wel fors boven de doelstelling van 80.000. Volgend jaar hoopt Kallen een slag te slaan met de expositie over de Friese schilder Lourens Alma-Tadema.

Museumjaarkaart

Het Keramiekmuseum Princessehof komt in september ook weer met een nieuwe, grote tentoonstelling, zo zegt Kallen. En naast de 'Block Busters' wil hij ook inzetten op de museumjaarkaart. In andere delen van Nederland maken al veel mensen gebruik van deze toegangskaart. In Fryslân blijft dit achter, terwijl musea hier wel van kunnen profiteren.

Extra activiteiten

Met de andere, kleinere musea in de provincie gaat het ook goed, zo zegt museumconsulent Mirjam Pragt. "Opvallend is dat met name de kleinere musea die draaien op vrijwilligers het goed doen." Volgens Pragt is verder te zien, dat musea die activiteiten voor jong en oud organiseren al snel extra bezoekers trekken. Een museum is een relatief goedkoop uitstapje voor een gezin en ook nog eens leerzaam.

Bezoekersaantallen in 2014 en 2015

De regionale omroepen en de NOS vroegen meer dan 120 grotere kunst- en geschiedenismusea in Nederland naar de bezoekersaantallen van 2014 en 2015 tot 1 december. Verder is de musea gevraagd hoe ze de verschillen verklaren en of ze hun aanpak zullen veranderen. Het Friese beeld komt goed overeen met het landelijke. Gemiddeld groeide het aantal bezoekers met ruim 7 procent. De toename blijft wel achter bij de afgelopen jaren: tussen 2011 en 2014 stegen de aantallen met gemiddeld 9,3 procent, zo maakte de museumvereniging eerder deze maand bekend.

(advertinsje)