Te koop: zeeforellen om in het Lauwersmeer uit te zetten

21 des 2015 - 21:36
Forellen útsette yn 'e Lauwersmar - Foto: Omrop Fryslân, Eduard Rekker

Volgend jaar moeten er net als dit jaar weer 1000 grote zeeforellen worden uitgezet in het Lauwersmeer. Dat vinden sportvissers en waterschappen. Om dat voor elkaar te krijen is er een crowdfundingsactie opgezet. Mensen betalen dan een tientje voor een zeeforel, die dan het komend voorjaar in het Lauwersmeer wordt losgelaten.

Deze actie is onderdeel van een groter project om de zeeforellen weer terug te krijgen in het Lauwersmeer. Zo moet het gebied aantrekkelijker worden voor mensen die graag op forel vissen.

Sucsesvolle proef

Het afgelopen jaar zijn er ook al 1000 grote zeeforellen uitgezet in het Lauwersmeer, en in de beekjes van Drenthe nog eens 5000 visjes. Nu duidelijkj wordt dat deze visjes in de Drentse beekjes goed kunnen leven, is het zinvol om ook volgend jaar opnieuw vissen uit te zetten. In Drenthe worden weer jonge visjes uitgezet.

Natuurlijke aanwas

Ook is het de bedoeling dat de wateren ten zuiden van het Lauwersmeer, vooral in Groningen en Drenthe, geschikt worden gemaakt voor de vissen. Zo moeten sluizen worden aangepast, zodat de visser er langs kunnen zwemmen. Het hele project duurt nog zo'n vijf tot tien jaar. Het is de bedoeling dat er in die jaren nieuwe vissen bij komen. Op den duur moet de natuurlijke aanwas van jonge vissen het uitzeten van zeeforellen overbodig maken.

(Advertentie)
(Advertentie)