Zeegras kan niet zelfstandig overleven in Waddenzee

21 des 2015 - 15:34

Het is wel mogelijk om zeegras terug te planten in de Waddenzee, maar het gras groeit niet snel genoeg om zelfstandig te overleven. Dat is de belangrijkste conclusie uit vijf jaar onderzoek van Rijkswaterstaat. Er volgt nu een nieuw onderzoek om er achter te komen hoe zeegras wel zelfstandig kan overleven. Volgens marinebioloog Roelant Snoek, die bij het onderzoek betrokken is, groeide er in de jaren '30 heel veel zeegras in de Waddenzee.

Wierziekte

Door een wierziekte is dat bijna allemaal verdwenen, En de bouw van de afsluidijk heeft daar ook aan bijgedragen. De zeestromingen veranderden, en het zeegras verdween.

Gunstige omstandigheden

Maar nu lijkt het erop dat de omstandigheden weer gunstig zijn,  en dus heeft Rijkswaterstaat de afgelopen vijf jaar geprobeerd om het zeegras weer terug te planten. Dat is geslaagd, het gras groeit op veel plekken, maar er is niet genoeg van om zelfstandig te overleven, Dat komt onder andere doordat de zaden van het gras door zeestromingen verloren gaan, terwijl er niet genoeg natuurlijke aanvoor van dit soort zaden is.

Bescherming

Marinebioloog Roeland Snoek zegt dat het zeegras een belangrijke inheemse soort is voor de Waddenzee omdat het bijvoorbeeld bescherming kan geven aan jonge vissen, of eten bieden voor ganzen.

(Advertentie)
(Advertentie)