Robots gaan een groot gedeelte van ons werk overnemen

21 des 2015 - 13:23

De opkomst van de robot zal Fryslân extra zwaar treffen. Dat schrijft adviesbureau Deloitte in hun onderzoek naar de toekomst van werk. Robots zullen de komende jaren een steeds groter gedeelte van ons werk overnemen. Dan valt er te denken aan melkrobots, lasrobots, zorgrobots en zelfbesturende auto's. De opkomst van de robot biedt kansen, maar zal ook miljoenen banen kosten.

Met name in regio's met veel MBO'ers en mensen met een lagere opleiding - zoals Fryslân - moeten rekening houden met banenverlies, zegt onderzoeksleider Maurice Fransen van Deloitte.

Banenwissel

Met name banen met handelingen die kunnen worden geautomatiseerd zoals administratief medewerker, boekhouder, vakkenvuller, chauffeur, laborant, accountant en verzekeringsmedewerker zullen verdwijnen. Op termijn komen er weer banen bij, maar dan gaat het wel om andere functies zoals verzorger, robotmonteur, geriatrische stadsplanoloog, data-analist en tuinarchitect.

Vijf tot twintig jaar

Deloitte verwacht dat deze ontwikkeling de komende vijf tot twintig jaar zichtbaar wordt. Over twintig jaar zal geen bedrijf meer werken zoals op dit moment. Bedrijven doen er daarom verstandig aan om te investeren in innovatie en hiervoor ook samen te werken met andere bedrijven en kennisinstanties. De robotrevolutie biedt Friese bedrijven zeker kansen. Metaalbedrijven kunnen hierdoor bijvoorbeeld beter concurreren met landen met lagere lonen en dat is weer positief voor de werkgelegenheid.

Onderwijs

Om de beroepsbevolking klaar te maken voor de robotrevolutie kan de overheid het beste investeren in onderwijs. Het gaat dan niet alleen om onderwijs aan kinderen en jongeren, maar ook om volwassenen-educatie om mensen met banen die verdwijnen klaar te maken voor een nieuwe functie.

Trefwoorden: 
robot Fryslân Deloitte banen
(advertinsje)
(advertinsje)