Johannes Kramer schrikt van Sovon-rapport over kievitstand

19 des 2015 - 10:47

Gedeputeerde Johannes Kramer is geschrokken van het Sovon-rapport over de kievitstand in Fryslân. Volgens het rapport ziet de toekomst van de kievit er niet rooskleurig uit. Uit cijfers van vogelonderzoeksbureau Sovon blijkt dat sinds 2003 de kievitstand ieder jaar met een kleine drie procent daalt. Ook het leefgebied en de verspreiding van de kievit neemt af. Het onderzoek was nodig nadat de Raad van State begin dit jaar een streep zette door het 'ljipaaisykjen'.

Kramer zegt dat hij niet vrolijk wordt van het rapport.

Voor voorzitter Rendert Algra van de Friese vogelwacht is het rapport geen aanleiding om het eierzoeken niet weer opnieuw aan te vragen. Volgens Algra staat er niet zoveel nieuws in het rapport. Hij blijft strijden voor het behoud van de traditie in Fryslân.

Harm Niesen van Faunabescherming gaat in januari praten met gedeputeerde staten over de uitkomsten van het Sovon-rapport. Niesen is van mening dat de zoekers de eieren van de kieviten moeten laten liggen, zeker nu het niet goed gaat met het aantal kieviten in Fryslân. Hij kan zich na dit rapport eigenlijk niet voorstellen dat de provinsje Fryslân opnieuw toestemming geeft voor het rapen van kievitseieren.

Trefwoorden: 
Johannes Kramer kievit SOVON
(Advertentie)
(Advertentie)