Provincie geeft 16 miljoen euro aan Campus Fryslân

16 des 2015 - 21:48

Provinciale Staten hebben woensdag met grote meerderheid groen licht gegeven voor een provinciale bijdrage van 16 miljoen euro voor Campus Fryslân, de elfde faculteit van Rijksuniversiteit Groningen in Leeuwarden. Alleen de fracties van PVV en 50+ stemden tegen het voorstel. Ze deden dat onder andere vanwege het 'elitaire karakter' van de plannen.

De meeste partijen spraken van een 'historisch besluit', want voor het eerst sinds het sluiten van de universiteit in Franeker, komt er weer universitair onderwijs. De verwachting van UCF is groot.

Die moet op termijn zo'n 1000 studenten trekken, zorgen voor een 'academisch klimaat' en de Leeuwarder economie stimuleren.

Gedeputeerde Sander de Rouwe is blij met de brede steun voor Campus Fryslân, maar realiseert zich ook dat het avontuur nu pas begint. Decaan Jouke de Vries moet nu aan de slag met het onderwijsprogramma en zien dat hij daar accreditatie voor krijgt en studenten trekt. In het programma komen onder andere studies over voor Fryslân belangrijke onderwerpen als water, meertaligheid en toerisme.

De provinciale bijdrage van meer dan 16 miljoen euro is bedoeld voor de eerste jaren van Campus Fryslân. Op termijn moet de instelling zichzelf bedruipen, maar dat lukt alleen als er genoeg studenten op afkomen. Verschillende partijen pleitten woensdag voor een beurs die het voor studenten in Fryslân makkelijker moet maken om aan Campus Fryslân te studeren. Hoe die regeling eruit komt te zien moet nog verder worden uitgewerkt.

(Advertentie)
(Advertentie)