"Bezuinigingen regionale omroepen moeten worden uitgesteld"

16 des 2015 - 15:53
Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

De bezuiniging van 17 miljoen euro op Omrop Fryslân en de 12 andere regionale omroepen moet een half jaar worden uitgesteld. Dat vindt directeur Jan Koster van Omrop Fryslân, nu de Eerste Kamer maanden later dan gepland zal stemmen over de nieuwe mediawet. De Eerste Kamer heeft nog veel vragen over de wet en stelt de behandeling uit. Er zijn zorgen over de invloed van de overheid op de programmering en over het schrappen van amusement bij de publieke omroepen. Gevolg is dat de centralisatie van de regionale omroepen nu ook opschuift.

De omroepen kunnen de bezuinigingen niet zelf opvangen, zegt Koster, dat zou ten koste gaan van de programma's. Een deel kan wel worden opvangen door efficiënter te werken op het gebied van bijvoorbeeld techniek.

De Raad van Toezicht van de Regionale Publieke Omroep (RPO) zou op 1 januari beginnen, maar zonder mediawet kan er geen nieuw bestuur worden aangesteld. Er zouden zes nieuwe directeuren moeten worden benoemd. Die zijn essentieel om alle regionale omroepen onder te brengen in één organisatie, zo vindt Jan Koster.

Als de Eerste Kamer de nieuwe mediawet wegstemt, betekent dat nog eens vertraging van een half jaar tot misschien wel een jaar, schat de Omrop-directeur in. Dit zou heel vervelend zijn voor de omroepen, vooral ook omdat Den Haag waarschijnlijk wel vasthoudt aan de miljoenenbezuiniging, aldus Koster.

(Advertentie)
(Advertentie)