Crematorium Schoterhof dreigt met rechtszaak tegen gemeente

15 des 2015 - 08:56
It nije krematoarium yn Aldehaske - Foto: Bestimmingplan De Fryske Marren

Als de gemeenteraad dinsdagavond akkoord gaat met de komst van een nieuwe crematorium bij Oudehaske, stapt crematorium Schoterhof uit Heerenveen naar de rechter. Dat zegt locatiemanager Janet de Vries. Dinsdag wordt gestemd over het bestemmingsplan.

Mevrouw de Vries vindt dat verschillende zaken niet kloppen en Schoterhof schade toebrengen. Zo zouden de bestaande crematoria in de buurt verouderd zijn en niet voldoen aan de eisen van de moderne consument.

De Vries zegt dat het niet klopt dat de gemeente die uitspraken zomaar voor waar aanneemt, omdat de initiatiefnemer het zegt. Er is geen onafhankelijk onderzoek gedaan. Schoterhof zal naar de rechter stappen, om toch nog een onafhankelijk onderzoek te eisen.

"Schoterhof in kwaad daglicht"

Er zijn op dit moment vijf crematoria in Fryslân. In Oudehaske zou de zesde komen. Janet de Vries vindt het op zichzelf geen probleem dat er initiatiefnemers zijn die een nieuw crematorium willen opzetten: met ondernemen en concurreren is niets mis, zo zegt ze. Wel is het schadeljik dat Schoterhof 'in een kwaad daglicht gesteld wordt'. Toen het plan voor het crematorium eerder in de raadscommissie van De Fryske Marren werd behandeld, heeft zij haar bezwaren kenbaar gemaakt.

Protest in Oudehaske

Er zijn meer bezwaren ingediend tegen het crematorium in Oudehaske. Zo is er bijvoorbeeld ook een actiegroep in het dorp tegen het nieuwe crematorium. Die actiegroep is onder andere bang voor verkeersoverlast, aantasting van het landschap en risico's voor de gezondheid.

Plannen niet schrappen

Volgens burgemeester en wethouders zijn de bezwaren geen aanleiding om de plannen te schrappen. Nut en noodzaak zouden voldoende zijn uitgezocht. B&W verwijzen daarbij naar het onderzoek dat door initiatiefnemer Van der Zwaag is gedaan. Ze hebben dat opgenomen als bijlage bij het bestemmingsplan.

(Advertentie)
(Advertentie)