Minder trekvis komt Friese wateren binnen vanuit Waddenzee

15 des 2015 - 07:48

Bij de Friese gemalen zijn niet eerder zo weinig trekvissen geteld als dit jaar. Het gaat om paling, stekelbaarzen en spiering. Dat zijn vissen die zowel in zout als in zoet water leven. Om te overleven moeten ze vanuit de Waddenzee in het binnenwater kunnen komen.

In 2012 is een groot onderzoek begonnen aan de hele kust. Het eerste jaar waren de aantallen trekvissen vrij normaal. In 2013 was er een grote piek. In 2014 was het aantal weer vrij normaal, maar dit jaar is er een grote daling.

Visecoloog Allix Brenninkmeijer denkt dat de opvallende daling komt door verschillen in de oceaanstromingen. Pas als de aantallen trekvissen de komende jaren ook laag blijven, is er volgens hem reden voor zorg.

Vishevel en vispompen 

Wetterskip Fryslân heeft de laatste jaren veel geld gestoken in het aanpassen van sluizen en gemalen, om trekvis de kans te geven om van de Waddenzee naar het binnenwater te zwemmen. Zo zijn er bijvoorbeeld vishevels aangelegd en visvriendelijke pompen geïnstalleerd. Volgens coördinator waterkwaliteit Jan Roelsma blijft dat werk van belang, ook al neemt het aantal trekvissen af.

Totebel

Het onderzoek is niet alleen in Fryslân gedaan. In Noord-Holland en Groningen zijn de vissen ook geteld. Dat is gedaan met een totebel, die steeds een uur voor hoogwater bij het gemaal in het water werd gedaan. Zo werden enkele minuten lang alle vissen gevangen die het zoete water opzochten. Opvallend is wel dat dit onderzoek juist bij de Friese gemalen bij Roptazijl en Zwarte Haan heel goed ging. Daar vingen de vrijwilligers soms grote aantallen vissen.

Ruim baan voor vissen

Het onderzoek komt voort uit het project 'Ruim baan voor vissen'. Dat is in project van de vier noordelijke waterschappen en organisaties, zoals de Hengelsportfederatie. Door sluizen en gemalen aan de Waddenzeedijk en in het achterland geschikt te maken voor trekvissen, willen ze de omstandigheden voor paling, stekelbaars en spiering verbeteren. Het project wordt volgend jaar afgesloten. Dan wordt voor de laatste keer grootschalig geteld. Het tellen bij onder andere Roptazijl gaat daarna nog wel door.

(Advertentie)
(Advertentie)