Commotie om foto van ijsbeer die met dode kat speelt

14 des 2015 - 14:35

Een bijzondere foto van Ruurd Jelle van der Leij uit Oldeholtpade zorgt voor aardig wat commotie. Afgelopen zaterdag maakte de natuurfotograaf in de dierentuin van Emmen foto's van een ijsbeer die met een dode kat speelt. De kat was verdronken in het water van het ijsberenbedrijf. De ijsbeer vond het dier en ging er mee spelen. Voor de ogen van de bezoekers slingerde de ijsbeer het dode dier verschillende keren de lucht in alsof het een bal was.

Van der Leij maakte er foto's van en ook beelden. Die werden overgenomen door verschillende media en zorgt voor een stevige discussie. Zo plaatste RTV Drenthe de beelden op Facebook. Dat leverde meer dan 500 reacties op. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar in het haar, want al is het de natuur, moet je dit laten zien? Enkele van de honderden reacties:

  • "Als ik de eigenaar van de kat zou zijn.........zou ik dit niet willen en zeker niet pikken !!!!"
  • "Wij stonden erbij - onze kinderen van 8, 7 en bijna 5 jaar vinden t enerzijds zielig maar toen bleek dat het ging om een kat die al verdronken was, snappen ze ook goed dat dit zo kan gaan in de natuur."
  • "Ik vind dit filmpje ronduit walgelijk en er zitten ook kinderen op fb die om de haverklap met dit soort beelden worden geconfronteerd."
  • "Ik heb zelf 3 katten hoor,hartstikke sneu maar dit is de natuur smile-emoticon blij om te zien dat de beer überhaupt nog instinct heeft na al die jaren gevangenschap smile-emoticon en als je niet wil dat je kinderen dit zien moet je doorlopen"

Ruurd Jelle van der Leij wordt er niet anders van. "Mensen staan zo ver van de natuur af", zegt hij. "Bovendien was de kat al dood". Medewerkers van de dierentuin hebben meer dan een half uur werk gehad om de kat van de ijsbeer af te pakken. In het radioprogramma Weistra op wei doet Van der Leij tussen 17.00 en 18.00 uur zijn verhaal. 

Afgelopen jaar maakte de fotograaf ook al een opvallende foto van een vos die ternauwernood het hoge water bij het Noarderleech overleefde. De discussie ontstond daarna toen de vos werd afgeschoten door een jager.

Let op: de beelden hieronder kunnen schokkend zijn!

(Advertentie)
(Advertentie)