"Leeuwarder festivals dreigen te verdwijnen"

14 des 2015 - 13:54

Een aantal Leeuwarder (muziek)festivals staat op omvallen. Dat zegt Mark Hospers, woordvoerder van twaalf samenwerkende festivals uit heel Fryslân. Hospers zal hier maandagavond over inspreken bij de Leeuwarder gemeenteraad. De raad heeft hier al een brief over gekregen.

Volgens de festivals krijgen ze op dit moment structureel te weinig subsidie en wordt bovendien te laat duidelijk of ze wel of niet geld krijgen. Dat levert problemen op met het programmeren van de festivals.

De nood is het hoogst bij het UIT-festival, dat ieder jaar wordt gehouden aan het begin van het cultureel seizoen, en bij festival Explore the North, dat afgelopen jaar ook al niet doorging. Die festivals dreigen definitief te verdwijnen.

Volwassen festivalbeleid

Het verdwijnen van die festivals is volgens Hospers in strijd met de plannen van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Volgens Hospers is het dan ook hoog tijd dat Leeuwarden en Fryslân een volwassen festivalbeleid ontwikkelen, zodat bestaande en nieuwe festivals weten waar ze aan toe zijn, ook na 2018.

2016 probleemjaar

Het probleem is voor het jaar 2016 extra groot, omdat de provincie voor komend jaar de bijdrage aan verschillende festivals verlaagd of zelfs ingetrokken heeft.

(advertinsje)
(advertinsje)