Omrop TIP: Nynke-Rixt en haar fascinatie voor het donker

12 des 2015 - 10:21

'Feel the Night' was een van de eerste programma's van Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. Het kreeg grote waardering van de Europese beoordelingscommissie. In het programma onderzoekt de Friese architecte Nynke-Rixt Jukema de betekenis van het donker en de nacht voor het landschap, de mensen en de dieren.

Licht

In deze Fryslân DOK wordt Nynke-Rixt gevolgd naar haar geboortehuis in Zwarte Haan, vlak onder de Waddenzeedijk in Noord-Fryslân. Een van de duisterste plekken van Nederland. Vroeger vond zij daar de weg op reukvermogen en gehoor. Tijdens haar studie architectuur in Delft ontdekte ze tot haar verbijstering dat er alleen maar aandacht was voor licht in gebouwen. Licht had een artistieke en economische waarde, donkerte niet. 

Donker

Nynke-Rixt wil de waardering voor het donker terugbrengen in Fryslân. Ze praat met dorpen om 'Duisternisdorp' of 'Skimerdoarp' te worden: minder lantaarnpalen en ander licht wat ook voor bijvoorbeeld vleermuizen en nachtvlinders fijn is. Een dokter wordt gevraagd naar de betekenis van duisternis voor de slaap en de hormoonhuishouding. Verder gaat Nynke-Rixt naar industriële plaatsen met veel licht in de nacht, zoals een distributiecentrum van PostNL en een station op het platteland waar de hele nacht veel licht brandt, terwijl er geen trein meer komt.

De documentaire 'Nynke-Rixt Jukema en Feel the Night' is zaterdag om 15:35 uur en zondag om 12:25 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie na Hjoed. Of bekijk het programma nu al hieronder.

(advertinsje)