Loten voor lessen bij Comenius @Forum en Mariënburg

09 des 2015 - 21:46
Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het CSG Comenius in Leeuwarden stelt een leerlingenstop in. Kinderen die aankomend schooljaar naar brugklas van de havo willen op de locatie Mariënburg moeten loten. Dat geldt ook voor kinderen die naar het nieuwe Comenius @Forum willen. Daar wordt onderwijs gegeven op mavo-, havo- en atheneumniveau, maar dan in kleinere klassen.

De afgelopen vijf jaar had het Comenius al te maken met een toename van het aantal leerlingen. Mogelijk omdat mensen steeds vaker van het platteland naar de stad trekken, zegt directievoorzitter Hans Wildeboer.

Earlik

Veel ouders hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuws, maar volgens de school is loting de eerlijkste manier om met de groei om te gaan. Eerst was het een kwestie van 'wie het eerst komt, die het eerst maalt', maar dat zorgde voor een hoge druk op leerkrachten van groep om zo snel mogelijk met een schooladvies te komen. Dat zou ten koste gaan van de kwaliteit. "En we willen hier geen slaapzakken voor de deur" zegt Wildeboer.

Leerlingenstop voor instroom bovenbouw

Het CSG Comenius overweegt ook nog om komend schooljaar voor externe instromers in havo 4 een leerlingenstop in te voeren, maar volgens Wildeboer kon dat wel eens grote gevolgen hebben voor andere scholen. Een besluit hierover valt uiterlijk in januari.

Christelijk Gymnasium Beyers Naudé

In de Randstad komt het vaker voor dat middelbare scholen moeten loten wanneer ze niet alle kinderen kunnen plaatsen, maar in het noorden is dat niet gebruikelijk. Enkele jaren geleden had het Beyers Naudé-gymnasium ook een loting aangekondigd, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig omdat minder kinderen dan verwacht zich inschreven.

Het Comenius verwacht dat 40 tot 80 kinderen komend jaar niet bij de school terecht kunnen.

(Advertentie)
(Advertentie)