Zorg Prader-Willi Huis verbeterd, maar nog niet goed genoeg

08 des 2015 - 11:49
It Prader-Willi Hûs yn Mûnein - Foto: Omrop Fryslân

De zorg die het Prader-Willi huis in Mûnein geeft aan de bewoners is verbeterd, maar voldoet nog niet aan de norm. Dat concludeert de inspectie voor de gezondheidszorg in een nieuw rapport over de instelling. Het Prader Willi huis blijft daarom nog onder verscherpt toezicht staan.

Zes weken

De inspectie is bijvoorbeeld niet tevreden over de dossiers van de cliënten, die zijn nog niet in orde. Verder is er volgens de inspectie sprake van 'vrijheidsbeperkende maatregelen', zoals cameratoezicht. Ook dat is niet volgens de normen. Het Prader-Willi Huis krijgt nog zes weken de tijd om de zaken helemaal op orde te krijgen.

Prader-Willi Syndroom

In de instelling in Mûnein wonen mensen die het Prader-Willi Syndroom hebben, dat kenmerkt zich doordat mensen zich fixeren op eten. Bovendien hebben ze volgens deskundigen last van een 'kort lontje'.

Mishandelingen

In oktober melden drie oud-medewerkers bij Omrop Fryslân dat bewoners stelselmatig werden mishandeld in de tijd dat ze daar werkten. De bewoners zouden zijn geslagen, geschopt en opgesloten. De eigenaren van het Prader-Willi huis ontekennen dat. Ook de meeste ouders herkennen het verhaal niet en zeggen dat ze heel tevreden zijn over de zorg die hun kind krijgt. Wel is één van de bewoners na de publicatie van de Omrop na tussenkomst van jeugdzorg weggehaald.

(Advertentie)
(Advertentie)