Document doodvonnis Mata Hari in Fries Museum

08 des 2015 - 11:33

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft een origineel Frans gerechtsdocument gekregen waar het doodvonnis van Mata Hari in is getekend. Het document heeft als titel ‘Bulletin nr. 1’ en er staat in beschreven op grond van welke artikelen zij schuldig wordt bevonden van spionage. Daaronder staat haar straf, het Franse woord ‘Mort’, dat betekent: de doodstraf.

Particuliere geschenken

Het Fries Museum heeft het document gekregen van een particuliere schenker die anoniem wil blijven. Hij heeft het gekocht op een veiling, met als doel om het in het Fries Museum veilig te stellen. Vanaf dinsdag is het te zien in de permanente tentoonstelling over Mata Hari in het museum.

Vuurpeloton

Mata Hari is in 1917 in Parijs voor het vuurpeloton gekomen. De danseres, oorspronkelijk uit Leeuwarden, werd verdacht van spionage voor de Duitsers in de eerste wereldoorlog.

Schuldig?

‘Bulletin nr. 1’ was bestemd voor het centrale strafregister van het Franse ministerie van justitie. Het doodvonnis zegt niets over de vraag of Mata Hari ook daadwerkelijk schuldig was. Volgend jaar, 100 jaar na haar dood, zullen de militaire archieven uit Parijs worden geopend en de hoop is dat dan meer duidelijk wordt.

 

 

(advertinsje)