6 vragen en antwoorden over de Voedselbank

07 des 2015 - 11:03
Itensbank - Foto: ANP

Ook dit jaar doet Omrop Fryslân weer mee aan de landelijke actie 'Samen voor de Voedselbank'. Twee weken lang wordt er aandacht gevraagd en eten ingezameld voor de voedselbanken in Fryslân. Hartstikke mooi natuurlijk, maar wat is eigenlijk een voedselbank? En wanneer komt u daarvoor in aanmerking? We vragen het aan Harry Tjeerdsma, voorzitter van de voedselbank in Drachten.

Hoeveel voedselbanken zijn er in Fryslân? 
"In Fryslân zijn 14 Voedselbanken, die aangesloten zijn bij de Stichting Samenwerkende Voedselbanken Fryslân. Die zitten in Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Heerenveen, Skarsterlân, Kollumerland, Lemsterland, Ooststellingwerf, Opsterland, Smellingerland, Sneek, Tytsjerksteradiel, Weststellingwerf en Súdwest-Fryslân. Daarnaast zijn er ook nog losstaande voedselbanken in Bolsward, Harlingen (Noordwest-Fryslân), Leeuwarden en Grou." 

Hoeveel mensen maken gebruik van deze voedselbanken?
"De Voedselbank in Drachten hoort bij Stichting Samenwerkende Voedselbanken Fryslân. In totaal verzorgt die stichting de voedselpakketten voor ongeveer 1400 gezinnen. Dat aantal is relatief constant: in 2014 waren het 1440 huishoudens en het jaar daarvoor 1325."

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een voedselpakket? 
"Een eenpersoonshuishouden dat na de aftrek van de vaste kosten minder dan €180,- euro overhoudt voor levensonderhoud, komt in aanmerking voor een pakket. Per persoon komt er €70,- bij. Voor een gezin van vier personen wordt dus  €390,- gerekend als drempel voor steun."  

Hoe vaak krijgen de huishoudens een pakket? 
"Bij alle voedselbanken worden de pakketten een keer per twee weken uitgedeeld, uitgezonderd bij ons in Drachten. Daar delen wij iedere week eten uit op maandag, dinsdag en woensdag. Dat heeft te maken met de houdbaarheid van het eten dat ze krijgen. We kunnen eten met een beperktere houdbaarheid niet twee weken lang bewaren voor de mensen. Om te voorkomen dat we de spullen anders weggooien, delen we dus vaker uit. Gemiddeld zitten er 25 producten in een pakket." 

Wat hebben jullie bij de voedselbanken het liefst? 
"We hebben het liefst houdbare producten, zoals tandpasta of afwasmiddel. Dat bederft niet en kunnen we dus lang bewaren voor zwaardere momenten, als de aanvoer net even wat minder is."   

Wat is er gebeurd met de spullen die Omrop Fryslân afgelopen jaar inzamelde? 
"Bij de inzameling hebben we alleen maar houdbare producten gekregen, zodat we die konden gebruiken op momenten dat de aanvoer van nieuwe producten beperkt was. Zodoende zijn we pas net door de spullen heen. De nieuwe actie komt dus op een goed moment." 

Tot en met vrijdag 18 december kan iedereen producten bij het gebouw van Omrop Fryslân langsbrengen. Bij de deelnemende supermarkten loopt de actie tot en met donderdag 17 december. Alle informatie over de actie 'Samen voor de Voedselbank' is te vinden op de website van Omrop Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)