Schrijfster De Vries schrikt van commotie oorlogsdagboek

04 des 2015 - 20:54

Schrijfster Nynke Sietske de Vries is erg geschrokken van de commotie die ontstond na de publicatie van de oorlogsdagboeken met brieven van haar moeder. In het boek Seri omschrijft haar moeder een boer in de buurt van Pingjum als een NSB'er. De familie zegt dat hij dat niet was en eist via een advocaat dat alle boeken uit de handel worden genomen.

Intussen is door een gesprek de kou wat uit de lucht, maar er zijn vrijdag wel rectificaties geplaatst in een aantal kranten en in de dorpskranten van Pingjum en Witmarsum.

Aan het boek zelf is een extra toelichting aan de inleiding toegevoegd, waarin de schrijfster afstand neemt van de beschrijvingen van haar moeder. Van de duizend gedrukte exemplaren zijn er nog zo'n 600 tot 700 over.

"Dit had niet op deze manier gemoeten. Ik vindt het heel erg dat die mensen zich zo gekwetst voelen door wat ik openbaar heb gemaakt", zo zegt De Vries. Voor de publicatie heeft zij de aantekeningen en brieven van haar mem een aantal keren gelezen en nog overwogen om de naam van de boer te veranderen of weg te laten. Ze dacht echter dat hij dan door de context waarin hij wordt genoemd toch herkend zou worden.

(Advertentie)
(Advertentie)