Roerige informatieavond over gaswinning in Oppenhuizen

04 des 2015 - 09:44

De tweede informatieavond over de gaswinning bij Oppenhuizen verliep donderdagavond roerig in It Harspit. De woordvoerder van Vermilion werd geregeld onderbroken en twee omwonenden verlieten uit onvrede de zaal.

Volgens Vermilion zal de grond bij Oppenhuizen niet meer dan twee centimeter zakken en is de kans op aardbevingen verwaarloosbaar. Een aantal aanwezigen geloofde dat niet. Zij verwezen naar Groningen, waar de NAM eerst ook zei dat de bodemdaling en de kans op aardbevingen zou meevallen.

Nulmeting 

Vermilion heeft wel toegezegd dat er een nulmeting kan worden gedaan, om te zien hoe de huizen in het dorp er nu bijstaan. Eventuele schade is dan later gemakkelijker aan te tonen. Het gas- en oliebedrijf wil dat de commissie bodemdaling de nulmeting verricht, maar daar is Vermilion nu nog niet bij aangesloten. Pas als dat is geregeld, kan de nulmeting doorgaan.

10 tot 15 jaar

In de omgeving van Oppenhuizen wil Vermilion 500 miljoen kuub gas winnen over in periode van 10 tot 15 jaar. De gasput daarvoor is al in de jaren '70 aangelegd, maar er moet nog wel een installatie worden gebouwd. De vergunning voor het winnen van gas zou begin volgend jaar moeten komen.

Wethouder Akkerman

Wethouder Gea Akkerman van de gemeente Súdwest-Fryslân was ook aanwezig op de informatieavond. Zij zei dat de gemeente er alles aan zal doen om de gaswinning te keren, maar voegde daaraan toe dat de bevoegdheid voor de boringen bij de Rijksoverheid ligt.

(Advertentie)
(Advertentie)