Kustvissersbedrijf Lauwersoog krijgt keurrmerk NVWA

04 des 2015 - 08:32

Het Friese kustvissersbedrijf TS31 Internos bij Lauwersoog kreeg donderdag het keurmerk van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Het Fileerlokaal is onderdeel van het project 'Vakmansschap in de kustvisserij', dat jongeren enthousiast moet maken voor de traditionele wijze van vissen.

De traditionele kustvisserij wordt uitgeoefend met oude technieken, zoals netten spannen in ondiep water zeebaars en paling te vangen. Beroepskustvissers doen dit de laatste jaren steeds minder.

Traditioneel vissen

Een jaar geleden is TS31 samen met Stichting Waddengroep gestart met het project. Schoolkinderen konden een dag mee op wadvistochten, belangstellenden konden trainingen volgen van beroepsvissers en er waren fileerworkshops in het Fileerlokaal. Het project heeft in ieder geval één nieuwe beroepsvisser opgeleverd, een jongeman van 28 jaar uit Duitsland.

Groot compliment

Voor Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van TS31 is het keurmerk een groot compliment voor het projectjaar dat ze hebben georganiseerd. "De erkenning van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit betekent dat we met én de inrichting van het lokaal én met de procedures voldoen aan alle eisen om te mogen leveren aan consumenten en restaurants. Daar zijn we super 'grutsk' op," zo zegt Barbara Rodenburg.

(Advertentie)
(Advertentie)