"Mijn kinderen weten niet dat ze van de Voedselbank eten"

02 des 2015 - 19:45

Omrop Fryslân komt vanaf maandag twee weken lang in actie voor de Voedselbank. Het aantal mensen dat er gebruik van maakt, neemt nog steeds toe. Toch blijft het een taboe. Cliënten komen er niet graag voor uit dat ze hulp krijgen van de Voedselbank.

Eén van hen durft het toch aan om haar verhaal te doen voor onze microfoon, maar dan wel anoniem. Ze is een alleenstaande, gescheiden, vrouw met twee kinderen van 14 en 9 jaar. Een keer per twee weken haalt ze een pakket bij de Voedselbank.

Schaamte

Ze vindt het verschrikkelijk om te doen, maar kan niet anders. De vrouw zit in de schuldsanering, nadat haar horecazaak falliet ging. Ze leeft van de bijstand en moet daarvan drie jaar lang 10 procent afstaan om haar schulden af te lossen. Ze is blij met de hulp van de Voedselbank, maar houdt het voor zich. "Het blijft een soort schaamte. Mijn eigen kinderen weten het niet eens. Ook mijn vrienden niet. Het is een situatie waar je niet in terecht wilt komen. Maar het kan iedereen overkomen."

Toekomst

De vrouw kan zich er goed mee redden. Zonder het pakket zou ze te weinig eten hebben voor haar en haar kinderen. Ze heeft dan ook groot respect voor de vrijwilligers die zich inzetten voor de Voedselbank. Toch is er vertrouwen in de toekomst. "Ik kom er weer uit, daar heb ik alle vertrouwen in. Ik heb bovendien lieve kinderen en familie."

De actie 'Samen voor de Voedselbank' gaat maandag 7 december los. Omrop Fryslân zamelt dan eten in. Wie dat wil, kan dan houdbare producten naar de redactie brengen of bij de deelnemende supermarkten. Alle informatie staat op de speciale actiesite.

(Advertentie)
(Advertentie)