Hannemahuis koopt uniek schilderij van Nicolaas Baur

02 des 2015 - 15:24

Het Hannemahuis heeft op een internetveiling een schilderij gekocht van de Harlinger schilder Nicolaas Baur . Het schilderij van de Franekerpoort is gemaakt in 1813. Het doek stond eind vorige week op Ebay en werd aangeboden door een Italiaanse kunsthandelaar.

Op het schilderij staat de poort met de stadswal en wat nu de Engelse Tuin is. Van de poort, die in 1813 is afgebroken, zijn niet veel plaatjes, en schilderijen waren tot nu toe niet bekend. Het schilderij is 20 bij 26 centimeter. Het gemeentemuseum in Harlingen zou ongeveer 4.000 euro hebben betaald. 

Het nieuw aangekocht schilderij zou een pendant kunnen zijn van een schilderij dat het museum in 1995 kocht. Ook dat is van Nicolaas Baur en stelt het bolwerk in Franeker voor met op de achtergrond de Leeuwarder waterpoort.

Nicolaas Baur

Nicolaas Baur is in 1767 in Harlingen geboren als zoon van Henricus Antonius Baur. Vader Baur was potretschilder en kunsthandelaar. Zijn winkel is nagebouwd in de voorkamer van het Hannemahuis. Nicolaas begon zijn carrière met behangschilderingen, maar werd met name bekend met maritieme voorstellingen. Ook schilderde hij geregeld stadsgezichten.

(Advertentie)
(Advertentie)