Omrop TIP: Fryslân DOK over 25 jaar De Kast

29 nov 2015 - 10:49

Het is de populairste Friese band aller tijden, De Kast. De band van Nico Outhuijse, Sytse Broersma, Kees Bode, Peter van der Ploeg en frontman Syb van der Ploeg bestaat 25 jaar. De Kast had grote successen in de jaren ’90, met als bekendste nummer 'In Nije Dei'. In 2002 hield de band na dertien jaar op te bestaan. Daarna begon de grote zoektocht naar de muziek en naar elkaar. Nu, een kwart eeuw later, viert De Kast zijn verjaardag met een nieuw jubileumalbum en een theatertour.

Veerkracht

Programmamaker Murk-Jaep van der Schaaf volgt De Kast bij de jubileumtour en schetst een beeld van hoe het de band is vergaan. Een documentaire over de veerkracht van de vijf mannen, die na 25 jaar vreugde en leed nog steeds met elkaar op de planken staan en hun muziek vieren. Muzikanten die met elkaar Friese en landelijke popgeschiedenis hebben geschreven.

Openhartig

Naast de muziek van het nieuwe album ‘Op de planken’ en beelden van de huidige theatertour komen ook de persoonlijke verhalen van de bandleden aan bod. Want hoe is het de mannen vergaan na het grote succes? En hoe vonden ze de weg naar elkaar weer terug? De bandleden vertellen openhartig over hoe De Kast hun levens heeft gevormd en getekend.

De documentaire 'Op de planken – 25 jier De Kast' is zondag om 12:25 uur te zien op NPO 2 en op Omrop Fryslân Televyzje na Hjoed. Of bekijk het programma nu al hieronder.

(advertinsje)