Vleermuizen vertragen sloop van huizen St.-Annaparochie

27 nov 2015 - 17:40

Drie vleermuizen zorgen voor maandenlange vertraging bij de sloop van acht huizen aan de Kempenaersstraat in St.-Annaparochie. De huizen moeten plaatsmaken voor nieuwbouw. Dat is onderdeel van een veel groter herinrichtingsplan. Daarbij wordt ook de oude Ulbe van Houtenschool sloopt, om ruimte te maken voor de nieuwe supermarkt Aldi.

De drie dwergvleermuizen kwamen aan het licht bij flora- en fauna-onderzoek. De gemeente heeft nu speciale nestkastjes opgehangen bij het gemeentehuis, als vervangende woonruimte voor de dieren.

Huizen blijven in eerste instantie staan
Wettelijk gezien mogen de vleermuizen pas in de lente verjaagd worden van hun bestaande woonplaats. Tot die tijd moeten de huizen blijven staan. Volgens wethouder Nel Haarsma vallen de gevolgen voor het hele herinrichtingsplan mee. De gemeenteraad moet toch nog besluiten over de plannen.

Juridische procedures
De gemeente moet bij de herinrichting ook nog rekening houden met juridische procedures. Durk Miedeman is eigenaar van het enige huis dat blijft staan, tussen alle sloophuizen. Hij heeft er geen zin in om drie jaar lang in een bouwput te wonen. Hij zou het liefst uitgekocht worden of anders financiële compensatie willen hebben. Volgens wethouder Haarsma is er echter geen geld om Miedema uit te kopen. 

(Advertentie)
(Advertentie)