"Splitsing van grote MBO-scholen is een goede zaak"

26 nov 2015 - 11:23

ROC De Friese Poort vindt het een goede zaak om een einde te maken aan de grote scholen in het MBO. Dat zegt de voorzitter van het college van bestuur Sjouke Tuinier. Wel vindt hij het raar dat het kabinet door de jaren heen steeds meer met andere plannen komt.

Het kabinet wil nu dat de grote anonieme ROC's plaats maken voor kleinere herkenbare mbo-colleges met meer persoonlijke aandacht voor de leerlingen. Scholen met meer dan 5000 leerlingen moeten verplicht opsplitsen, terwijl 20 jaar geleden de mbo-scholen moesten fuseren.

ROC De Friese Poort en het Friesland College voldoen al aan de toekomstige regels van het kabinet. Alle locaties van de scholen hebben niet meer dan 5000 leerlingen. 

Wel zou bijvoorbeeld ROC De Friese Poort, die verstigingen heeft in Drachten, Leeuwarden en Emmeloord, intern moeten verbouwen als de plannen doorgaan. Volgens de voorzitter moet het beter herkenbaar zijn in de schoolgebouwen waar de opleiding voor bijvoorbeeld 'Techniek' is en waar die van 'Zorg en Welzijn'. 

De studenten studeren in de toekomst namelijk niet meer aan ROC De Friese Poort, maar bijvoorbeeld aan het techniekcollege. De plannen om de MBO-scholen te splitsen geldt landelijk voor 38 van de 64 ROC-vestigingen. Op het grootste ROC, in Amsterdam, krijgen maar liefst 27.000 leerlingen les.

Trefwoorden: 
ROC Friese Poort MBO splitsing
(Advertentie)
(Advertentie)