Vereniging maakt zich zorgen over oude grafstenen Ameland

25 nov 2015 - 17:44

Ameland is bang dat voor het eiland historisch waardevolle graven binnenkort opgeruimd worden en dat de grafstenen dan verdwijnen. De gemeente heeft een lijst samengesteld met monumentale grafzerken, die bewaard moeten blijven. Volgens de cultuurhistorische vereniging betekent dit dat grafzerken die niet op die lijst staan en waar geen grafrechten meer voor worden betaald, opgeruimd kunnen worden. Dat bericht is ingeslagen als een bom.

Op de drie gemeentelijke begraafplaatsen liggen veel graven van personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Ameland.

Het gaat onder andere om zeekapitein Olfert Pieter Lap en oprichter van de eerste roeireddingsboot Klaas Sipkes.

Volgens wethouder Oud zal het echter niet zo lopen. De eilander bevolking heeft nog zes weken om de monumentale lijst aan te vullen. Bovendien denkt hij aan de oprichting van een ere-galerij voor de waardevolle grafstenen die wel weggehaald moeten worden. Omdat het volgens amateur-historicus Pieter Jan Borsch niet duidelijk is wat de gemeente nu exact wil met de grafstenen, zou er een nieuwe circulaire moeten worden verspreid met de juiste informatie.

Trefwoorden: 
grafstenen Ameland
(Advertentie)
(Advertentie)