"Voorspellingen over bodemdaling zijn nergens op gebaseerd"

25 nov 2015 - 13:02

De bodemdaling door gas- en zoutwinning is in de praktijk veel meer dan eerst werd gedacht. De voorspellingen zijn eigenlijk nergens op gebaseerd. Dat zegt de onafhankelijke ingenieur Adriaan Houtenbos van Haren. Hij heeft de voorspelling en de echte neergang door gas- en zoutwinning van de laatste 20 jaar naast elkaar gelegd, in bijvoorbeeld Franeker, Tzummarum en Noordoost-Fryslân.

Houtenbos vindt dat er snel onderzoek moet komen, om betere voorspellingen te kunnen doen. Hij vindt ook dat het onderzoek naar de neergang niet door de gas- en zoutwinningsbedrijven zelf moet worden gedaan, maar door een onafhankelijke instantie.

Zes keer zo hoog

Houtenbos bekeek onder andere de gaswinning bij Franeker. Daar was de werkelijke bodemdaling zes keer hoger dan de voorspelling. Ook in Noordoost-Fryslân lijkt het die kant op te gaan, denkt Houtenbos. Hij vindt dat de onbetrouwbaarheid van de voorspelling zo groot is dat de gevolgen voor mensen en de natuur niet te overzien zijn.

Te veel belangen voor overheid

De onbetrouwbaarheid van de voorspellingen is volgens Houtenbos een gevolg van hoe de gas- en zoutwinning is geregeld. Hij vindt dat de overheid zelf te grote belangen heeft bij gaswinning. Daardoor wordt teveel ruimte gegeven aan gasproducenten, om zelf te bepalen wat onderzocht wordt en wie toegang krijgt tot de meetgegevens. De Waddenvereniging maakt zich zorgen over de conclusies van Houtenbos en vindt dat er aanleiding is om aan de rem te trekken bij de gaswinning in de Waddenzee. De gaswinning moet worden stilgelegd, totdat echt onafhankelijk is vastgesteld wat de gevolgen zijn, zo zegt de natuurorganisatie

(Advertentie)
(Advertentie)