Zorgen bij inwoners Heerenveen-Noord over komst AZC

24 nov 2015 - 21:55

Inwoners van Heerenveen-Noord maken zich grote zorgen over de mogelijke komst van een AZC. Het asielzoekerscentrum voor 600 vluchtelingen moet volgens plannen aan de rand van hun wijk komen. Sommige bewoners zijn bang voor overlast of ze denken dat hun huis door de komst van de vluchtelingen in waarde zal dalen.

Op een informatiemarkt over het AZC in het Abe Lenstrastadion kwamen dinsdag enkele honderden belangstellenden af. Ze konden er inlichtingen krijgen van het COA, van Vluchtelingenwerk, de gemeente en de politie.

Burgemeester Van der Zwan zegt dat de overlast voor Heerenveen-Noord meevalt. Zo staan er geen huizen in de directe omgeving van het nieuwe AZC. Dat er 600 asielzoekers komen wonen, is volgens Van der Zwan geen keuze van de gemeente. Een kleinere opvang kan niet, aldus het COA. Voor gemeente was zeshonderd het maximum, maar het hadden er ook wel minder mogen zijn.

Voorstanders wisten de weg naar de informatiemarkt ook te vinden. De eerste vrijwilligers voor het nieuwe AZC hebben zich al gemeld.

De gemeenteraad neemt maandag een definitief besluit over de komst van een AZC naar Heerenveen, dat op zijn vroegst eind volgend jaar open kan.

(Advertentie)
(Advertentie)