Gemeenten eisen meer geld van het Rijk voor opvang

20 nov 2015 - 16:16
Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Gemeenten bundelen de krachten en eisen meer geld van het Rijk voor de crisisopvang van vluchtelingen. De vergoeding die het COA aan de gemeenten geeft, is veel te laag. En daardoor schieten gemeenten er voor tienduizenden euro’s bij in. De gemeenten proberen nu via de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de VNG, de kosten te verhalen op het Rijk.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen maakt ook deel uit van deze taskforce van de VNG. Volgens hem heeft zijn gemeente een tekort van zo’n 70.000 euro door de opvang.

Vergoeding per vluchteling

Heerenveen heeft eerder al zes dagen lang 200 vluchtelingen opgevangen. Hiervoor geeft het COA een vergoeding van 40 euro per vluchteling per nacht. Uit onderzoek van de VNG bleek echter dat de kosten gemiddeld uitkomen op 100 euro per vluchteling per nacht.

Te laag

Harlingen en Heerenveen waren de eerste Friese gemeenten met crisisopvang voor vluchtelingen. De bestuurders hebben direct aangegeven dat de vergoeding te laag was. Omdat het COA niet extra wil betalen, hebben de Friese gemeenten de kosten voor de andere opvanglocaties (waaronder Gerkesklooster, Warkum en Kollum) gedeeld. Van der Zwan is ervan overtuigd dat de gemeenten extra geld los kunnen weken bij het Rijk.

(Advertentie)
(Advertentie)