Tûmba: "Van der Meer zou goede kans maken bij rechtzaak"

20 nov 2015 - 13:25

Anti-discriminatiebureau Tûmba denkt dat Bas van der Meer een goede kans maakt om een eventuele rechtszaak tegen landbouworganisatiebedrijf De Boer uit Drachten te winnen. De reden hiervoor is dat hij niet is afgewezen om wat hij kan, maar omdat hij is afgewezen om wie hij is. Dat zegt juridisch specialist Mirka Antolovic van Tûmba.

Van der Meer werd deze week een stageplek bij De Boer geweigerd, omdat hij homoseksueel is. Hij heeft aangegeven dat hij mogelijk aangifte zal gaan doen bij de politie wegens discriminatie.

In de mail met de afwijzing zegt het stagebedrijf dat ze geen moeite hebben met het feit dat hij homo is, maar wel dat hij er openlijk voor uitkomt en ook een vriend heeft. Omdat de afwijzing en de redenering zwart op wit staan, heeft Van der Meer een sterke zaak als hij naar de rechter stapt, zegt Antolovic. Bij Tûmba komen elke week zo’n 4 of 5 meldingen over discriminatie van homo’s binnen.

COC Fryslân is geschokt door deze zaak

Ook het COC heeft gereageerd op de zaak. “Dat dit anno 2015 nog gebeurt”, reageert directeur Cees van Baalen van homobelangen-organisatie COC Fryslân op de kwestie Bas van der Meer. Van Baalen is geschokt hierover. Hij wil Van der Meer graag helpen als die er een zaak van maakt op grond van discriminatie.

Het COC in Groningen sluit zich daarbij aan. Kris van der Veen, voorzitter van het COC in Groningen, zegt dat hij zich goed in Van der Meer kan verplaatsen. Hij komt zelf ook uit Harkema, waar hij tot zijn 18e gewoond heeft. “"Ik weet dat het in die buurt heel lastig is om voor je geaardheid uit te komen”, zo laat hij weten.

En verder zeg hij: “Ik hoop als voorzitter van COC Groningen dat dit een uitzondering is, maar ik sluit niet uit dat eventuele andere homoseksuelen bij A. Th. De Boer verder in hun schulp kruipen."”

De reactie van Bas van der Meer en de brief van De Boer Drachten

(advertinsje)
(advertinsje)