Drachtster wordt stage geweigerd vanwege homoseksualiteit

20 nov 2015 - 08:07
Bas van der Meer - Foto: Facebook Bas van der Meer

De stage was zo goed als rond. Eigenlijk alleen de stagevergoeding moest nog worden besproken. En toen hield het op voor Bas van der Meer, student Small Business & Retail Management aan de Hanzehogeschool in Groningen. In een mail schreef het agrarische stagebedrijf De Boer Drachten dat hij niet welkom was, omdat hij homo is en ook een vriend heeft.

"Wij hebben iets gezien op je facebookpagina, en dat is je seksuele geaardheid en vooral het uitleven van die geaardheid (je hebt een vriend). Dat je die geaardheid hebt is niet het punt, maar het uitleven daarvan wel.

Wij zijn een Christelijk bedrijf, en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigingen mogen. Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen)  niet aannemen.  

Het is niet zo dat wij je geaardheid afrekenen, en ik hoop ook dat jij dat ook onze gezindheid niet doet, maar we hebben met dit punt een meningsverschil waar jij en wij elkaar niet verenigen kunnen. (Het is namelijk begrijpelijk dat je mijn standpunt ook niet deelt, en daarom kan er geen vereniging zijn)  Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben."

Een hele schok voor Bas. "Puur ongeloof, pure discriminatie", noemt hij het. "Dit is niet van deze tijd." Hij wist niet wat hem overkwam toen hij de mail zag. Hij wist ook niet wat hij moest doen. Later heeft hij het bericht op facebook gezet. Dan kon hij tenminste zijn verhaal kwijt. En als dat bericht honderd keer gedeeld zou worden, dan zou zijn boodschap duidelijk overkomen. Het bericht is inmiddels meer dan 50.000 keer gedeeld. En dat terwijl Bas niet de persoon is om op de voorgrond te treden. "Er komt nu wel veel op me af", zegt hij, "maar ik wil nu mijn standpunt maken."

"Ik had erg veel zin in mijn stage. Ik wist vantevoren dat het een Christelijk bedrijf was. Het was de leverancier van mijn vader. Die heeft vandaag al een nieuwe gevonden. En ik hoef er in principe ook nooit meer heen. Al zouden ze 100 keer hun excuus maken." Hij is van plan aangifte te doen bij de politie wegens discriminatie.

Het bedrijf De Boer in Drachte wil niet reageren.

(Advertentie)
(Advertentie)