"Leeuwarder binnenstad is te groot"

18 nov 2015 - 20:16

De gemeente Leeuwarden zal niet meer investeren in zwakke winkelgebieden, maar wil in plaats daarvan de sterke gebieden verder versterken. Dat staat in een overeenkomst die wethouder Henk Deinum woensdag heeft ondertekend met minister Henk Kamp van economische zaken. De minister zal zich inzetten om Haagse regels te versoepelen.

Centrum Leeuwarden moet kleiner
"Het is niet heel concreet", zegt wethouder Deinum over de overeenkomst, "maar het gaat er om dat we serieus met de binnenstad bezig zijn. Die is heilig voor ons."

De Leeuwarder binnenstad moet het kernwinkelgebied worden. Dit zou kunnen betekenen dat winkelbedrijven die verder uit het centrum liggen, moeten verhuizen.

Binnenstad moet aantrekkelijker worden gemaakt
Er zijn steeds minder winkels en het lijkt erop dat deze trend zal doorzetten, zegt de wethouder. "Misschien dat een op de drie winkels er over tien jaar niet meer is" Dat geeft leegstand. Die is er nu ook al, en dat geeft de wethouder "een unheimlich gevoel." "We zijn al vier jaar hard aan het werk om de binnenstad aantrekkelijker te maken. In 2018 willen we er tiptop voor staan. Het is positief dat minister Kamp zich hier nu ook voor inzet."

De Leeuwarder raad zal in maart 2016 over de plannen vergaderen.

(advertinsje)