Brandbrief naar Kamer om verdwijnen rechtspraak Fryslân

18 nov 2015 - 16:50

De provincie en de gemeente Leeuwarden hebben grote zorgen over de toekomst van de rechtspraak in Leeuwarden. Er verdwijnen veel meer rechtszaken naar Groningen dan afgesproken is.

Commissaris van de Koning Jorritsma en burgemeester Crone van Leeuwarden schrijven dat in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Ze stellen in de brief dat niet uit te sluiten is dat de rechtspraak uiteindelijk uit de Friese hoofdstad verdwijnen zal en dat alles naar Groningen gaat.

Ook hebben Jorritsma en Crone zorgen over het gerechtshof. Ze zijn bang dat er in de toekomst te weinig hoger beroepszaken in Leeuwarden plaats zullen vinden en dat dit ten koste gaat van banen. Komende week praat de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Advocaten reizen nu al geregeld naar Zwolle, Groningen of Almelo voor de afhandeling van een zaak. Dat zal steeds vaker voorkomen, zo vrezen Friese advocaten. Ze steunen daarom de brandbrief van Jorritsma en Crone. Advocaat Tjalling van der Goot pleit voor een visie op de rechtspraak op langere termijn.

(Advertentie)
(Advertentie)