Minister Blok: Krimp van-onderen-op aanpakken

17 nov 2015 - 08:05

It kabinet kan niet veel aan krimp doen. Mogelijke oplossingen moeten van onderen op komen. Dat was maandag de boodschap van minister Blok op de debatavond over krimp in het gebouw van de Leeuwarder Courant. Enkele honderden mensen waren bij het debat om met Blok en andere deskundigen te praten over mogelijke oplossingen. Makkelijke antwoorden zijn er niet, want het beleid is in Nederland al zo'n 70 jaar gericht op groei.

Er was lof van de minister voor de dorpen Hallum en Holwerd. Die slagen er in om krimp met eigen plannen te keren.

'Randstedelijk' denken

Maar Haagse regels zitten initiatieven van dorpen om wat aan krimp te doen ook weleens dwars. De dorpscoöperatie van Jirnsum zou 25 afgeschreven ouderenwoningen op Dekemahiem voor een symbolisch bedrag overnemen van Elkien, om ze geschikt te maken als woningen voor jongere dorpsbewoners. Het Rijk wil dat echter niet toestaan, en vindt dat de dorpscoöperatie voor elke woning tussen de 22.000 en 30.000 euro moet betalen.

Het lukte Rein de Wolff van de dorpscoöperatie maandag niet om de minister op andere gedachten te bregen. "30.000 euro, waar hebben we het eigenlijk over?", zei de minister. De Wolff van de dorpscoöperatie vindt dat de minister "te randstedelijke denkt" en het daardoor nog veel moeilijker maakt om dit project te realiseren.

Flutbedrag

Er was meer kritiek op Blok in het krimpdebat. Senator Hans Engels noemde het bedrag van 12 miljoen euro die het Rijk jaarlijks uittrekt om wat aan krimp te doen "een flutbedrag". Wethouder Marten van der Veen van Achtkarspelen vroeg Blok om hulp bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied. "Internet is een nutsvoorziening. Het is daarom redelijk als het Rijk meehelpt in het onrendabele gebied, want anders lukt het niet."

Blok wees de zaal erop dat de regels van de Europese Commissie zulke staatssteun niet toestaan. "Dan wil ik graag met u naar Brussel om dat te veranderen", zei Van der Veen. Blok wilde dat niet toezeggen, maar Van der Veen wil de komende tijd onderzoeken wat er mogelijk is om wat aan deze Brusselse regel te doen.

(Advertentie)
(Advertentie)