Omrop TIP: Jan Huitema, boer en Europarlementariër

14 nov 2015 - 10:28

Doordeweeks vergadert hij in Brussel en Straatsburg, maar in het weekend melkt hij gewoon zijn koeien in het Friese Makkinga. De jonge Europarlementariër Jan Huitema van de VVD maakt zich in het Europees Parlement sterk voor een nieuwe landbouwpolitiek, met minder subsidies en minder regels. Fryslân DOK volgt Huitema in Fryslân en in het hart van Europa.

'Smart farming'

Huitema pleit voor 'smart farming': precisie-landbouw met hulp van drones, digitale kaarten en sensoren moet de landbouw duurzamer en rendabeler maken. Het eigen familiebedrijf en de Dairy Campus in Leeuwarden zijn daarbij belangrijke bronnen van inspiratie voor Huitema. 

Maar lang niet iedereen deelt die visie van Huitema. Landbouwvernieuwers hebben last van Europese en nationale regels die innovatie blokkeren. In september demonstreerden duizenden boze boeren in Brussel uit protest tegen de lage prijzen van hun producten. De boeren eisen financiële steun van de Europese commissie en oefenen maximale druk uit op de politiek. 

De documentaire over Jan Huitema is zaterdagmiddag om 15.35 uur en zondagmiddag om 12.25 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie na Hjoed. Of bekijk het programma nu al hieronder. 

(Advertentie)
(Advertentie)