Dan Brown, zijn vrouw en hun Friese paarden

12 nov 2015 - 18:30

Er bestaat een link tussen de beroemde schrijver Dan Brown en Fryslân, namelijk: het Friese paard. Blythe Brown, de vrouw van de bestsellerschrijver, werd vijf jaar geleden verliefd op het Friese paard en stak daar ook haar man mee aan. "Dan houdt van Friese paarden. Hij knuffelt ze en neemt zelfs rijlessen. Als hij vrij is, is hij constant op stal bij de paarden."

Omrop Fryslân was te gast bij Dan en Blythe Brown thuis voor de opnames voor de documentairereeks 'It Swarte Goud'.

Eigen stoeterij

Het stel is mede-eigenaar van de Historic Runnymade Farm, een Friese paardenstoeterij in New Hampshire, Amearika. In 2011 kocht Blythe haar eerste Friese paard en inmiddels heeft zij er al tien, want zo zegt ze: "Na de een kwam de ander, zo gaat dat met Friese paarden."

Dan Brown schreef in zijn boek 'Inferno' over een Fries paard, Blythe versiert haar Friese paarden graag met zelfgemaakte kostuums. Ze staat met haar creaties op markten en haar verklede paarden doen mee aan professionele competities. Maar het belangrijkste vindt Blythe het plezier dat ze met haar Friezen heeft.

It Swarte Goud

Meer over Blythe Brown en haar Friese paarden is te zien in ‘It Swarte Goud’. In deze dokumintairereeks gaat Omrop Fryslân op zoek naar de passie voor het Friese paard over de hele wereld. Zo wordt er gefilmd in China daar grote shows met Friese paarden worden gehouden en gaan de programmamakers in Amerika op zoek naar het paard van filmheld Zorro. 'It Swarte Goud' wordt begin 2016 uitgezonden op Omrop Fryslân televisie.

(Advertentie)
(Advertentie)