"Boerenkool is medicijn bij suikerziekte"

11 nov 2015 - 18:01

"Boerenkool is medicijn tegen suikerziekte", dat zegt Peter Voshol. Hij doet al 25 jaar onderzoek naar hartziekten, obesitas en diabetes. Hij pleit voor een ander eetpatroon, dat met hetzelfde aantal calorieën moet zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Op deze wijze kan de diabeet met veel minder medicijnen toe, sommige patiënten hoeven helemaal geen medicijnen meer te gebruiken.

Met boerenkool duurt het twee tot drie uren voordat suiker uit de groente is opgenomen, dat is ideaal voor mensen met diabetisch. Bloemkool, wortels en appels zijn ook goed.

Appelsap dan weer niet, daarbij wordt de suiker in één keer door het lichaam opgenomen. Dat is te vergelijken met het nemen van een hap suiker.

"We zien heel duidelijk dat mensen met dit eetpatroon na drie maanden beginnen met het afbouwen van de medicatie", zegt Voshol. En binnen zes maanden heeft meer dan de helft een betere tot normale glucoseregulatie in het bloed. Daardoor hebben ze minder medicatie nodig. Voshol presenteert deze uitkomst vrijdag op een symposium in Leeuwarden, met als thema 'eten als medicijn'. Dat wordt gehouden in het teken van Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak.

Bijna 1 miljoen mensen uit ons land hebben diabetes. De afgelopen drie jaar is dat met 25 procent toegenomen. En de verwachting is dat het aantal de komende tien jaar zal verdubbelen.

(Advertentie)
(Advertentie)